Picanha van de BBQ

Als je op zoek bent naar een heerlijke steak om te grillen op de BBQ, dan is Picanha een uitstekende keuze . Picanha is een Braziliaanse steak die de laatste tijd steeds populairder wordt in Nederland en België...

Als je op zoek bent naar een heerlijke steak om te grillen op de BBQ, dan is Picanha een uitstekende keuze. Picanha is een Braziliaanse steak die de laatste tijd steeds populairder wordt in Nederland en België. Het is een mals stuk vlees met een rijke smaak en het is perfect om op de BBQ te bereiden. In dit artikel zullen we je alles vertellen over Picanha, hoe je het moet bereiden en waarom het de perfecte steak is voor elke BBQ.

Wat is Picanha?

Picanha is een stuk vlees afkomstig van de staart van het rund. Het wordt ook wel de staartstuk genoemd en het is een populair stuk vlees in Brazilië en Zuid-Amerika. Het vlees heeft een driehoekige vorm en een dikke laag vet aan de bovenkant. Dit vet geeft het vlees zijn karakteristieke smaak en maakt het extra mals.

Waar kan je Picanha kopen?

Picanha is niet overal verkrijgbaar in Nederland en België, maar steeds meer slagers en vleesleveranciers bieden het aan. Het is wel belangrijk om te weten dat Picanha een duurder stuk vlees is, dus het kan wat prijziger zijn dan andere soorten rundvlees. Als je op zoek bent naar Picanha, dan kan je het beste even contact opnemen met je lokale slager of vleesleverancier.

Hoe bereid je Picanha op de BBQ?

Picanha is een relatief eenvoudig stuk vlees om op de BBQ te bereiden. Volg deze stappen voor het beste resultaat:

 1. Haal de Picanha ongeveer een uur van tevoren uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
 2. Maak de BBQ klaar voor direct grillen op hoge temperatuur.
 3. Snijd het vet aan de bovenkant van de Picanha kruislings in.
 4. Bestrooi de Picanha met grof zeezout en zwarte peper.
 5. Leg de Picanha met het vet naar boven op de BBQ en grill het ongeveer 4-5 minuten per kant totdat het mooi bruin is.
 6. Draai de Picanha om en grill het nog eens 4-5 minuten totdat het een kerntemperatuur heeft bereikt van ongeveer 55 graden Celsius voor medium-rare.
 7. Haal de Picanha van de BBQ en laat het nog even rusten onder aluminiumfolie.
 8. Snijd de Picanha in dunne plakjes en serveer het met een saus.

Wil je graag weten hoe wij het maken en daar een beeld bij hebben? Klik dan even op de Youtube video onderstaande!

https://youtu.be/Z_E7DtcUxeU

Waarom is Picanha de perfecte steak voor elke BBQ?

Er zijn verschillende redenen waarom Picanha de perfecte steak is voor elke BBQ. Hieronder vind je een aantal redenen:

 • Smaak: Picanha heeft een heerlijke smaak door het vet dat zich aan de bovenkant bevindt. Het vet smelt tijdens het grillen en dringt door in het vlees, waardoor het extra sappig en mals wordt.
 • Makkelijk te bereiden: Picanha is een relatief eenvoudig stuk vlees om te bereiden op de BBQ. Met een paar simpele stappen kan je al genieten van een heerlijke steak.
 • Grootte: Picanha is vaak een groot stuk vlees, wat het ideaal maakt voor grotere gezelschappen. Je kan het makkelijk in plakjes snijden en iedereen kan ervan genieten.
 • Veelzijdigheid: Picanha kan op verschillende manieren worden bereid en geserveerd. Je kan het serveren met een saus of salsa naar keuze, en je kan het ook combineren met verschillende bijgerechten.

Tips voor het bereiden van de perfecte Picanha

Hieronder vind je een aantal tips voor het bereiden van de perfecte Picanha op de BBQ:

 • Kies de beste kwaliteit Picanha die je kan vinden. Het vlees moet een mooie rode kleur hebben en een goede marmering.
 • Laat de Picanha op kamertemperatuur komen voordat je het gaat grillen. Hierdoor zal het vlees gelijkmatiger garen.
 • Snijd het vet aan de bovenkant kruislings in voordat je het gaat grillen. Hierdoor zal het vet smelten en het vlees extra sappig maken.
 • Bestrooi de Picanha ruim met grof zeezout en zwarte peper voor een heerlijke smaak.
 • Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur van de Picanha te meten. Dit is de beste manier om te controleren of het vlees de juiste gaarheid heeft bereikt.
 • Laat de Picanha nog even rusten onder aluminiumfolie voordat je het gaat snijden. Hierdoor kan het vlees de sappen weer opnemen en wordt het extra mals.

Conclusie

Picanha is een heerlijke steak die steeds populairder wordt op de BBQ. Het is een mals stuk vlees met een rijke smaak en een dikke laag vet aan de bovenkant. Door het vet wordt het vlees extra sappig en mals tijdens het grillen. Picanha is relatief eenvoudig te bereiden en kan op verschillende manieren worden geserveerd. Met een paar simpele tips kan je de perfecte Picanha op de BBQ bereiden en je gasten laten genieten van een heerlijke maaltijd.

Deel dit bericht:

Gerelateerde Berichten