Valhal Outdoor: bekend van de gietijzeren Dutch Ovens en Skillets

Gietijzer koken is geen nieuw fenomeen. In feite is gietijzeren kookgerei al eeuwen oud. Het is pas sinds kort dat mensen de voordelen van koken met gietijzer herontdekken. Eén van de merken die het voortouw..

Gietijzer koken is geen nieuw fenomeen. In feite is gietijzeren kookgerei al eeuwen oud. Het is pas sinds kort dat mensen de voordelen van koken met gietijzer herontdekken. Eén van de merken die het voortouw neemt op het gebied van gietijzeren kookgerei is Valhal Outdoor. Ze staan bekend om hun hoge kwaliteit Dutch Ovens, skillets en braadpannen, maar ze hebben ook een breed scala aan andere gietijzeren kookgerei producten. Als je op zoek bent naar een aantal kwaliteit gietijzeren kookgerei toe te voegen aan je keuken, dan is Valhal Outdoor jouw go-to merk!

Valhal Gietijzer

Eén van de geweldige dingen van Valhal Outdoor is dat ze al hun producten maken met materialen van hoge kwaliteit. Hun Dutch Ovens, skillets en braadpannen zijn gemaakt van gietijzer dat is geseasonend met plantaardige olie. Dit zorgt ervoor dat jouw voedsel niet aan het kookgerei blijft kleven en dat het super gemakkelijk schoon te maken is. Het waxen van je gietijzeren kookgerei is ook belangrijk om roest te voorkomen. Hiervoor verkopen ze ook een mooie verzorgings- en inbrandwax. Deze wax  VH.WAX) is helemaal door hen zelf samengesteld met natuurlijke ingrediënten. De wax is makkelijk te verwerken op jouw gietijzeren producten.

Gietijzer seasonen

Volgens Valhal Outdoor kan je de VH.WAX direct op je gietijzeren pan of accessoire smeren, maar voor de beste opname adviseren zij de volgende stappen:


  1. Plaats je gietijzeren pan of accessoire in de oven en verwarm je oven voor op 175 graden. Laat je item 20 min. opwarmen.*
  2. Terwijl het gietijzer nog warm is, wrijf je met een theedoek of keukenpapier alle zijdes in met de VH.WAX van Valhal Outdoor.
  3. Wrijf je gietijzer met een andere schone doek nogmaals in voor een dunne en gelijkmatige wax laag.
  4. Zet je gietijzeren pan of accessoire 40 min. terug in de oven op 250 graden. Dit maakt polymerisatie van de coating mogelijk. *
  5. Afhankelijk van hoe glad en/of ingevet je je gietijzeren item wilt, kan je dit proces twee of drie keer herhalen.


Als het koken met gietijzer nieuw voor je is, dan vraag je je misschien af waar al die ophef over gaat. Nou, er zijn eigenlijk een heleboel voordelen aan het koken met gietijzeren kookgerei. Om te beginnen, het is zeer duurzaam en zal een leven lang meegaan als je het goed onderhoudt. Gietijzer is ook heel goed in het geleiden van warmte, dus jouw eten wordt gelijkmatig gaar. En omdat het de warmte zo goed vasthoudt, is het ook zeer geschikt om voedsel warm te houden.


Valhal Outdoor Dutch Oven

De oorsprong van de Dutch Oven is duister. In ieder geval dankt hij zijn naam aan een Engelsman die zich in de jaren 1700 liet inspireren door de Nederlandse kunst van het gietijzeren vormen. De Dutch oven werd in de 18e eeuw steeds populairder bij pioniers en kolonisten, vanwege zijn flexibiliteit. In heel veel landen is de Dutch Oven altijd populair gebleven. De populariteit van de Dutch Oven neemt in Nederland echter toe.

Valhal Outdoor Dutch Ovens

Valhal Outdoor Skillet

Een skillet is een gietijzeren pan met twee handgrepen, of een handvat. Doordat een skillet van gietijzer gemaakt is, is deze geschikt voor elke warmtebron. Je kan hem dus binnenshuis op het fornuis of in de oven gebruiken, maar ook buitenshuis op de barbecue of op een kampvuur. Een skillet is ook een populaire pan onder koks vanwege zijn uitstekende eigenschappen en veelzijdigheid.

Valhal Outdoor Skillets

Hieronder een onafhankelijke review over de Valhal Outdoor Skillet 25

Andere Gietijzeren Kookgerei

Gietijzeren kookwaren hoeven niet alleen Dutch Ovens en skillets te zijn. Omdat de eigenschappen en voordelen van gietijzer zo belangrijk zijn voor een breed scala van culinaire taken, worden er steeds meer kookgerei en accessoires van vervaardigd. Een griddle bijvoorbeeld om de perfecte steak op te bakken of een gietijzeren rooster om perfecte grill strepen op je vlees of groente te krijgen. Er zijn steeds meer "andere" gietijzeren kookgerei op de markt.

Valhal stapelbare grill en de gietijzeren wok

Bekijk hiervoor al onze producten van Valhal Outdoor bij Smokey Basterds.

Deel dit bericht:

Gerelateerde Berichten