Smokey Basterds BBQ-favoriet: Stout Buikspek – BBQ Recepten

Buikspek is niet voor iedereen weggelegd qua smaak, maar deze buikspek gemarineerd in stout bier kan niemand weerstaan. Het is een super simpel gerecht om te maken en de smaak is niet van deze wereld. Het enige wat..

Buikspek is niet voor iedereen weggelegd qua smaak, maar deze buikspek gemarineerd in stout bier kan niemand weerstaan. Het is een super simpel gerecht om te maken en de smaak is niet van deze wereld. Het enige wat tijd kost, is het intrekken van de marinade. Kortom, als jij op zoek bent naar een heerlijk, maar ook makkelijk te maken BBQ-recept is dit gerecht absoluut voor jou.

Ingrediënten – Stout Buikspek

Om dit bbq-recept te bereiden, heb je de volgende items nodig:

🔥 1.5 kg buikspek in lapjes (bij voorkeur van een 'echte' slager)

🔥 2 flesjes stout speciaalbier (circa 300 ml)

🔥 2 bolletjes knoflook

🔥 3 laurier blaadjes

🔥 6 takjes verse tijm

🔥 4 takjes verse rozemarijn

🔥 Hersluitbare zakjes (zie voorbeeld)

Stout Buikspek bbq-recept

1. Marineer de buikspek

Begin de avond voordat je gaat barbecuen met het marineren van de buikspek. Verdeel de lapjes buikspek in de hersluitbare zakjes. Verdeel op basis van de grootte van deze zakjes de knoflook gekneusd, laurierblaadjes gescheurd, tijm en rozemarijn. Als kers op de taart laat je deze zakjes vollopen met stout speciaalbier. Laat de marinade 24 uur van tevoren intrekken en haal (voordat je de lappen op de barbecue plaatst) deze een uur van tevoren eruit. 

2. Steek de barbecue aan

Laat de barbecue lekker heet worden, we gaan namelijk de speklapen op de grill plaatsen. Nadat de buikspek uit de koelkast is gehaald en op temperatuur is gekomen, plaats je deze op de grill. Je gebruikt alleen het buikspek en niet de andere producten, die in de hersluitbare zakjes zitten. 

3. Grill tot perfectie

Zorg dat je regelmatig de lapjes buikspek omdraait, want deze neigen snel te verbranden. Dit komt enerzijds omdat het buikspek is, maar ook door de suikers van het toegevoegde stout speciaalbier. Wanneer de speklappen perfect zijn, haal je ze pas van de grill. Je kan deze vervolgens nog met zout en peper verrijken, maar wij hebben nog iets veel lekkerders, namelijk de Coffee Rub van Smokey Basterds. Bestrooi de speklapen hiermee en voilà! Onze absolute bbq-favoriet is klaar om uitgeserveerd te worden aan jouw gasten.

Algemene vragen over buikspek

Hoewel dit barbecue-recept aardig voor zichzelf spreekt, kan het zijn dat je nog vragen heeft. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over buikspek in het algemeen op een rij'tje gezet voor je:

Hoe gezond is buikspek?

Het zal je niet verrassen dat buikspek niet erg gezond is. Spek bevat veel verzadigde vetten die slecht voor je zijn. Echter is de smaak van spek volgens vele bbq-liefhebbers niet te evenaren. Dit heeft te maken met de zoetige smaak waar spek bekend om staat en waar Smokey Basterds ook zo van houdt.

Heeft een koe ook spek?

Spek is over het algemeen varkensvlees, omdat deze een hoger vetgehalte heeft. Op de rug en de buik van varkens kan spek worden aangetroffen. De rest van het vlees van een varken wordt aangeduid met varkensvlees. Het spek van de rug (rugspek) bestaat grotendeels uit vet. Daarentegen bevat buikspek wel meer vlees, dat gemarmerd spek wordt genoemd.

Wat is Hespenspek?

Het is niet duidelijk voor iedereen wat hespenspek is. Dit is een varkenskarbonade met een plakje spekzwoerd erin. Het kan tot in de perfectie in de pan worden gebakken, maar je houdt de bereidingstijd kort. Het kan bovendien ook worden gestoofd. Met hespenspek kan je een heerlijke winterstoofpot of een verrukkelijke spek-ei soepje maken.

Deel dit bericht:

Gerelateerde Berichten