Valhal Gietijzer Pannen voor Buiten: Het bekendste merk voor de hoogste kwaliteit

Valhal Outdoor gietijzeren skillet
Er is veel discussie over wat het beste type kookgerei is. Roestvrij staal, aluminium, koper of gietijzer? Naar mijn mening is gietijzer de beste keuze. Het is duurzaam, houdt de warmte goed vast en geeft je eten een..

Er is veel discussie over wat het beste type kookgerei is. Roestvrij staal, aluminium, koper of gietijzer? Naar mijn mening is gietijzer de beste keuze. Het is duurzaam, houdt de warmte goed vast en geeft je eten een lekkere smaak. Als je op zoek bent naar kwalitatief gietijzeren kookgerei, dan raad ik je aan om eens te kijken bij Valhal Outdoor. Zij zijn het bekendste merk als het gaat om gietijzeren pannen, koekenpannen en Dutch ovens. Hun producten zijn gemaakt van de hoogste kwaliteit materialen en gaan vele jaren mee!


Valhal Outdoor Dutch Oven

Ondanks het feit dat koken in een multifunctionele Dutch oven thuis enigszins zeldzaam is geworden, is hij over de hele wereld bekend.Vanaf het begin van de 18e eeuw, toen de Engelsman Abraham Darby zag hoe in Nederland gietijzeren braadpannen werden vervaardigd met behulp van zandmallen, is dit proces verfijnd. Na zijn terugkeer in Engeland verfijnde hij op basis hiervan een fabricagemethode en begon vervolgens potten te produceren die op de Britse eilanden en in Noord-Amerika op de markt werden gebracht. De naam suggereert niets over de vorm of functie van deze pan. Nu, drie eeuwen later, staat hij nog steeds bekend als de Dutch oven. 


Gietijzer is een gegoten mengsel dat in een mal wordt gegoten om bijvoorbeeld gietijzeren pannen te maken, een techniek die al eeuwen bestaat. Een gietijzeren pan wordt na het gieten meestal voorzien van een emaille laag of een seasoning met een (plantaardige) olie. Alle gietijzeren Valhal Outdoor artikelen zijn voorzien van een seasoning met een plantaardige olie. De Dutch oven is oorspronkelijk ontworpen voor gebruik in de keuken. Hij werd gebruikt voor het koken van stoofpotten, eenpansgerechten en andere eenpansgerechten. Het deksel van de Dutch oven is meestal erg zwaar, waardoor het voedsel zichzelf kan bedruipen tijdens het koken. Deze kookmethode is vandaag de dag nog steeds populair, omdat het mals en  smaakvol vlees. De Dutch oven kan ook worden gebruikt voor het bakken van brood en gebak.


Valhal Outdoor Dutch Ovens zijn perfect voor het bereiden van grote maaltijden. Ze zijn er in verschillende maten en kunnen worden gebruikt op elk type hitte bron. Zo kan je de pan direct op de kolen of briketten zetten en bovenop de deksel leg je ook de briketten om de functie van een oven te evenaren. Op deze manier heb je de hitte van beneden en boven op de pan.

Dutch oven

Gietijzeren pan inbranden bbq

Zoals gezegd zijn alle pannen van Valhal Outdoor al voorzien van een seasoning met een plantaardige olie. Maar hoe verzorg je nou je pannen? Bekijk onderstaand filmpje voor meer uitleg.De Valhal Outdoor wax is perfect voor het verzorgen van je gietijzeren pannen en accessoires, maar kan je ook gebruiken voor het inbranden van je gietijzeren items.

De wax is stevig, maar kan je met een spons of doek gemakkelijk uitsmeren. Doordat ervoor is gekozen om uitsluitend met natuurlijke ingrediënten te werken, heeft de wax een mooie natuurlijke licht gele kleur en ruik je een vleugje bijenwas.

Je de VH.WAX direct op je gietijzeren pan of accessoire smeren, maar voor de beste opname adviseren wij de volgende stappen:

  1. Plaats je gietijzeren pan of accessoire in de oven en verwarm je oven voor op 175 graden. Laat je item 20 min. opwarmen.*
  2. Terwijl het gietijzer nog warm is, wrijf je met een theedoek of keukenpapier alle zijdes in met de VH.WAX van Valhal Outdoor.
  3. Wrijf je gietijzer met een andere schone doek nogmaals in voor een dunne en gelijkmatige wax laag.
  4. Zet je gietijzeren pan of accessoire 40 min. terug in de oven op 250 graden. Dit maakt polymerisatie van de coating mogelijk. *
  5. Afhankelijk van hoe glad en/of ingevet je je gietijzeren item wilt, kan je dit proces twee of drie keer herhalen.

* Indien je de mogelijkheid hebt deze stappen buiten uit te voeren, zoals bijv. in een barbecue, dan raden wij je aan dit buiten te doen. Met name tijdens stap 4 kan er namelijk redelijk wat rook vrij komen.

Valhal Skillet

Een skillet is een gietijzeren koekenpan en deze heeft vaak twee handvatten of een steel. Doordat een skillet van gietijzer gemaakt is, is deze geschikt voor elke warmtebron. Je kan hem dus binnenshuis op het fornuis of in de oven gebruiken, maar ook buitenshuis op de barbecue of op een kampvuur. Door de goede kwaliteiten van gietijzer is een skillet ook de voorkeurs pan van veel chef-koks. Valhal Outdoor Pannen: Het bekendste merk voor de hoogste kwaliteit 

Als het gaat om gietijzeren pannen, braadpannen en Dutch ovens, is Valhal Outdoor het bekendste merk. 

Valhal Outdoor ReviewNu je beter weet wat gietijzer is en hoe je het moet onderhouden, hopen wij dat je geïnspireerd bent om eens met één van onze pannen te koken. 


Bekijk hier alle producten van Valhal Outdoor

Deel dit bericht:

Gerelateerde Berichten