BBQ Recept: Varken aan Argentijnse Asado

Heb jij ooit wel eens een varken zien hangen aan een groot kruis boven op vuur?  Dan heb je kennisgemaakt met de Argentijnse Asado. Deze traditionele Argentijnse bereidingswijze is een geweldige manier om een..

Heb jij ooit wel eens een varken zien hangen aan een groot kruis boven op vuur? Dan heb je kennisgemaakt met de Argentijnse Asado. Deze traditionele Argentijnse bereidingswijze is een geweldige manier om een heel varken te bereiden, en de resultaten zijn fantastisch.

De Asado begint met een heel varken, dat wordt ingewreven met een smaakvolle kruidenmassa. Het varken wordt vervolgens op een groot metalen kruis gespietst en boven een open vuur geplaatst. Door met het vuur te spelen, kan je het varken langzaam laten garen. In dit artikel vertellen wij hoe jij ook binnenkort een heel varken kan bereiden boven open vuur. Licht wel alvast je buren in, want deze bbq techniek kan soms nogal mensen afschrikken.

Ingrediënten – Varken aan asado

Om deze barbecue klassieker te maken, hebben we de volgende ingrediënten nodig:

🔥 Een heel speenvarken (vraag je slager deze vooraf al gereed te maken) 

🔥 Een asado (te koop in onze Smokey Basterds-shop)

Voor de rub

🔥 50 gram gemalen peper

🔥 50 gram grove zeezout

Ingrediënten – Bier mop

🔥 Een handmop (of kwast: hiermee kwast je het mengsel over het varken)

🔥 120 ml appelcider

🔥 120 ml water

🔥 60 ml olijfolie

🔥 1/2 gesnipperde ui

🔥 2 teentjes knoflook

🔥 1 eetlepel Worcester sauce

🔥 1 eetlepel Smokey Basterds BBQ rub

Varken aan asado bbq-recept

1. Creëer een open vuur

Maak een grote pit, waar je de asado goed boven kan hangen. Wanneer je dit hebt gedaan, kan je het vuur aanmaken. Begin eerst met 6 blokken hout en zorg dat de hitte constant blijft door telkens hout bij te leggen. 

2. Maak het varken gereed

Het varken moet van zijn kont tot net onderaan zijn nek aan de voorzijde worden opengesneden. Als het goed is, heeft jouw slager dit al gedaan, maar ga na of de pezen volledig zijn verwijderd. Bovendien moet de borst open worden geklapt, zodat het varken aan de asado bevestigd kan worden.

Wanneer je dit hebt gedaan, meng je het peper en zout bij elkaar. Hierdoor krijg je de klassieke Texas rub. Rub het varken in met de Texas rub en maak je niet druk als je het niet op krijgt. Zolang het varken maar goed aan alle kanten is ingesmeerd, zit je goed.

3. Bevestig het varken aan de asado

Dit is een taak die je beter met z'n tweeën kan uitvoeren. Haak het varken stevig aan de asado. Dit doe je in zijn dijen en schouders. Probeer de goede stukken te vinden onder het bot, zodat het varken niet halverwege van de asado af valt. Het vlees wordt namelijk heel zacht en wanneer het varken niet goed is vastgemaakt aan de asado, kom je snel genoeg achter de definitie 'eeuwig zonde'.

4. Houd de hitte goed in de gaten 

Vul het vuur met extra blokken hout aan wanneer deze dreigt te verzwakken. Voor dit bbq recept hebben we een constante hitte nodig en een goede tip is om dit te peilen met de achterkant van je hand. Houd je hand net voor het open varken met de achterkant van je hand naar het vuur gericht. Wanneer de hitte vervelend voelt, maar wel draagbaar zit je goed. Het duurt ongeveer 5-6 uur voordat je varken goed is door gegaard.

5. Maak het bier mop mengsel

Doe alle ingrediënten van de bier mop bij elkaar in een staafmixer en zorg ervoor dat deze mooi glad wordt. Wanneer dit is gebeurd, kan je af en toe het varken insmeren met het bier mop mengsel. Het vocht zorgt ervoor dat het varken niet uitdroogt en de gemende kruiden voor een heerlijke smaak.

Het varken moet ongeveer 70°-74°C behalen aan temperatuur. Meet dit door een vleesthermometer in het dikste stuk vlees (meestal de schouder) te steken en deze in de gaten te houden. Controleer bij het snijden of alle stukken even gaar zijn. Zo niet, kan je deze ongare stukken alsnog kort op de barbecue grillen.

Algemene vragen over barbecueën met een Asado 

Het kan nogal heftig eruit zien wanneer je aankomt met je asado en misschien heb je er zelf ook nog een aantal vragen hierover. Wij hebben de meest voorkomende vragen op een rij gezet en geprobeerd deze zo goed mogelijk te beantwoorden:

Wat is Asado (vlees)?

Daarvoor moeten we afreizen naar Argentinië. Daar is namelijk de naam Asado een ander woord voor gegrild vlees dat langzaam boven hete kolen wordt gekookt. Vaak wordt dit vlees vervolgens geserveerd met de kenmerkende Argentijnse chimichurri-saus.

Wat kost een speenvarken?

Voor een speenvarken mag je uitgaan van een gemiddelde prijs rond de €14.50 per kg. Daarmee kunnen de kosten voor een varkentje al aardig oplopen. Wanneer je tussen de €90 – €120 zit, zit je goed wat ons betreft. Hou bij het gewicht rekening dat er ook afval is, zoals botten, zwoerd, pootjes en de kop.

Hoe groot is een speenvarken?

Speenvarkens zijn over het algemeen 4 tot 10 weken oud. De kleinste hebben een gewicht van 6-7 kg. Voor het speenvarken van 12-15 kg is een vakkundig spit of een enorme BBQ nodig. Oftewel, een asado.

Deel dit bericht:

Gerelateerde Berichten