BBQ Klassieker: Beer Can Chicken – BBQ Recepten

Ooit wel eens gehoord van Beer Can Chicken? 🍗 Deze BBQ klassieker is één van onze favoriete bbq-recepten en wij hebben een geheim voor je. Dit bbq recept is namelijk enorm makkelijk om te maken. Laten we..

Ooit wel eens gehoord van Beer Can Chicken? 🍗 Deze BBQ klassieker is één van onze favoriete bbq-recepten en wij hebben een geheim voor je. Dit bbq recept is namelijk enorm makkelijk om te maken. Laten we daarom niet langer wachten en gelijk beginnen met deze barbecue favoriet van Smokey Basterds.

Ingrediënten – Beer Can Chicken

Voor het bereiden van deze barbecue klassieker hebben we de volgende ingrediënten nodig, namelijk:

🔥 Barbecue met kap (om bbq mee af te sluiten, bijvoorbeeld een kamado)

🔥 Een hele kip van circa 1kg (Smokey Basterds tip: Veluwse hoender)

🔥 Een pot Smokey Basterds Yankee Chicken Rub

🔥 Vleesthermometer

🔥 Een blik speciaalbier van circa 330ml

🔥 Een fles olijfolie (schaaltje)

Beer Can Chicken BBQ-recept

1. Steek de barbecue aan

Breng je barbecue indirect op een temperatuur van 170 tot 180 graden. Daarmee willen dat de bbq niet té heet wordt, maar genoeg hitte om onze kip volledig gaar te krijgen (zonder te verbranden).

2. Rub de kip in

Het rubben van de kip lijkt op het eerste oog makkelijk, maar vereist wel wat discipline. Als je het goed wilt doen, moet je hiervoor de tijd nemen. Rub de kip met de Smokey Basterds Yankee Chicken Rub tussen het vel en het vlees. Doe dit rustig door je vinger(s) tussen het vlees en het vel te stoppen. Hiermee laat rustig het vel los van het vlees en kan je hier tussen makkelijk de rub toepassen. De kip mag volledig ingesmeerd worden en bestroei daarmee ook de holtes van de kip.

3. Smeer olijfolie over de kip

Wrijf vervolgens de kip met rub in met olijfolie. De olijfolie mag ook gecombineerd worden met de rub, want dit zorgt uiteindelijk voor die krokante smaak waar iedereen van houdt. 

4. Bier blikje in de kip stoppen

Nu is het tijd om de 'beer can' in de 'chicken' te stoppen. Pak je blikje speciaalbier van 330ml erbij en schenk/drink deze tot ongeveer de helft op. Til de kip op en zet de kip boven op het blikje. Tip: je kan ook een speciale chickensitter aanschaffen, die je kan vullen met bier.

5. Laat de kip garen

Ben je helemaal klaar om jouw beer can chicken op de barbecue te zetten. Plaats deze dan op het rooster en doe de kap van je barbecue dicht. De kip heeft ongeveer 50 tot 80 minuten nodig (afhankelijk van de temperatuur). Controleer de kip vanaf 50 minuten regelmatig om te zorgen dat deze niet te gaar en daarmee droog wordt.

Heeft jouw kip een temperatuur van 70°-74°C behaald? Dan is het tijd om de kip van de barbecue te halen. Controleer bij het snijden of alle stukken even gaar zijn. Zo niet, kan je deze ongare stukken alsnog kort op de barbecue grillen.

Vragen over Beer Can Chicken

Alhoewel het bovenstaande bbq recept voor zichzelf spreekt, zal je wellicht nog wat vragen hebben. Daarom hebben wij de meest voorkomende vragen bij het bereiden van de beer can chicken op een rij gezet en beantwoord: 

Welk bier gebruiken voor Beer Can Chicken?

Voor het maken van Beer Can Chicken heb je uiteraard bier nodig. Echter wat veel mensen niet weten, is dat je ook dit recept met frisdrank kan bereiden. Zo kan je eventueel ook het blikje bier omwisselen voor cola. Maar wij maken vandaag toch echt Beer Can Chicken. Daarmee gezegd hebbende kan je alle soorten bier hiervoor gebruiken, maar wij geven de voorkeur aan iets speciaalbier met wat meer hop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een blikje IPA (India Pale Ale). 

Waar plaats je de thermometer in de kip?

Een hele goede vraag! Steek bij een hele kip de thermometer in het dikste deel van de kippendij. Omdat er zoveel vet in de dij zit, duurt het langer voordat deze gaar is. Dit is daarom de beste graadmeter om te controleren of de kip gaar is. Als dit deel gaar is, mag je ervan uitgaan dat de hele kip gaar is.

Waarom een blik bier in kip?

Terwijl de kip kookt, begint het blikje bier binnenin te stomen. Het vocht van het bier zorgt ervoor dat de kip zacht en sappig wordt van binnen. Dit is vooral cruciaal voor borstvlees, omdat dat minder gaartijd nodig heeft dan de dijen. Zo voorkom je dat je kip te droog wordt. Waarom je moet kiezen voor een blik bier, heeft meer te maken met smaak. Daarom ben je volledig vrij om zelf te experimenteren hiermee.

Hoe lang moet Beer Can Chicken op de barbecue?

Laat de Beer Can Chicken in zijn 50-80 minuten garen onder een gesloten barbecue. Onze voorkeur heeft hiervoor een kamado. Haal van het vuur als de kip door en door gaar is (70°-74°C). Wanneer de kip gaar is, haal je deze van de barbecue en laat je die gedurende 10 minuten rusten, voordat je deze aansnijdt.

Andere vragen over Beer Can Chicken?

Mocht je nog andere vragen hebben over de Beer Can Chicken, kan je altijd terecht bij Smokey Basterds. Stuur ons een berichtje via Instagram en één van onze bbq-experts zal snel je vraag proberen te beantwoorden.

Volg de Smokey Basterds-Instagram hier.

Deel dit bericht:

Gerelateerde Berichten