5 manieren om je bbq aan te steken

Hoe steek je een bbq aan
Zomertijd is barbecue tijd! En er gaat niets boven de geur van gegrild eten op een warme zomeravond. Maar voordat u kunt beginnen met koken, moet u eerst uw barbecue aansteken. Als je nog nooit een barbecue hebt..

Zomertijd is barbecue tijd! En er gaat niets boven de geur van gegrild eten op een warme zomeravond. Maar voordat u kunt beginnen met koken, moet u eerst uw barbecue aansteken. Als je nog nooit een barbecue hebt aangestoken, kan dat een beetje lastig zijn. Maar maak je geen zorgen – wij zijn er om je te helpen! In deze (basis) blogpost bespreken we 5 manieren om je barbecue veilig aan te steken. We zullen ook enkele tips geven om uw barbecue de hele nacht brandend te houden (video)!

1. Aanmaakblokjes

De aanmaakblokjes kent iedereen wel. Die witte of bruine blokjes die in een rijtje aan elkaar vast zitten. Maar hoe zorg je nu dat je deze aanmaakblokjes goed gebruikt? Ten eerste, zorg ervoor dat u de aanmaakblokjes op een hittebestendig oppervlak heeft geplaatst. Dit kan een betonnen terras zijn of zelfs een metalen plaat. Gebruik vervolgens iets lang en dun om het aanmaakblokje aan te steken. Een barbecue aansteker is ideaal voor deze klus. Zodra het aanmaakblokje is aangestoken, duurt het een paar seconden voor de aanmaakblokjes om vlam te vatten. Zodra het is aangestoken, kunt u wat kleine stukjes hout of houtskool toevoegen om het vuur aan te krijgen.

Witte aanmaakblokjes

Witte aanmaakblokjes zijn gemaakt van kerosine of een andere chemische stof, dus ze zijn niet goed voor u. Wanneer u witte aanmaakblokjes aansteekt, verspreiden ze meestal een vieze geur. De witte aanmaakblokjes kunnen schadelijk zijn voor uw longen als u de giftige dampen inademt die ze produceren. En zoals je misschien al weet, smaak wordt voor het grootste gedeelte bepaald door geur. Dus het vlees smaakt dan ook niet lekker.

B ruine aanmaakblokjes

Bruine aanmaakblokjes

Bruine aanmaakblokjes zijn geurloos en drogen niet uit. Bruine aanmaakblokjes zijn voornamelijk gemaakt van natuurlijke stoffen, en dat is wat we willen. Bovendien, als het gaat om milieu en gezondheid, zijn aanmaakblokjes gemaakt zonder kerosine misschien wel het beste alternatief.

2. Wokkels  of houtkrullen

Wij houden van aanmaakhout op lontbasis. Dit zijn rollen houtkrullen bedekt met was. Ze branden lang en geven weinig rook en geur af. Het is ideaal voor de brikettenstarter vanwege de hoge vlam, maar ook een uitstekende uitvinding voor de kamado. Het aanmaakhout met lont wordt in het midden van de barbecue gelegd en op verschillende plaatsen aangestoken. Zodra het vlam heeft gevat, kunt u er wat kleine stukjes hout of houtskool aan toevoegen.

Bekijk hier onze video hoe je een Kamado dmv. een aanmaakwokkel aansteekt.

Wil jij zelf aan de slag met aanmaakwokkels? Wij verkopen van het merk ECHT aanmaakwokkels in onze shop.

3. Gasbrander

Met een gasbrander kan je ook heel goed een bbq aansteken. Door de hitte die van een gasbrander afkomt is rond de 1.300 graden celcius. Door deze vlam te richten op het houtskool of de brikketten zullen deze snel heet worden en gaan branden. Eénmaal brandend heeft het iets langer de tijd nodig om de omliggende houtskool of brikketten aan te steken. 

4. BBQ Starter

De bbq starter wordt meestal gebruikt om briketten aan te steken. In relatief weinig tijd heb je in één keer veel vuur en hitte. Dit is nadelig als je goed je vuur en warmte wilt regelen. Dit is ideaal als je op directe manier gaat grillen.

Bekijk hier hoe je een bbq starter gebruikt.

5. BBQ lighter of looftlighter

Richard Looft, de bedenker van de Looftlighter, was niet blij met de smaak van zijn gebarbecuede kip. Deze Zweedse theaterdirecteur was er niet erg blij mee dat zijn kip naar aanstekervloeistof smaakte. Daarop verzon hij de Looflighter. De Looftlighter is een begrip in de BBQ-industrie, en we zien dat andere bedrijven in zijn voetsporen treden. 

BBQ aansteker

Een Looflighter werkt als een soort fohn waar hele hete lucht uit komt. Door dicht tegen het houtskool deze hitte te blazen wordt het houtskool daar heel heet en gaat vonken. Al binnen een minuut heb je plaatselijk vuur. Wij raden aan, net zoals met een aanmaakwokkel, deze in het midden van de bbq aan te steken zodat je een mooi gecentreerde vuurkolom kan creeren.

Het nadeel van een Looflighter is dat je een stopcontact in de buurt moet hebben.

Hoe BBQ heet stoken?

Nu jij weet op welke manieren je de bbq kan aansteken is het ook belangrijk om te weten hoe je hem brandend houdt. Om dit goed te begrijpen nemen we je eerst mee met een basis les natuurkunde.

Vuur heeft 3 elementen (plus ontsteker) nodig om te kunnen ontstaan. Ook wel de vuurdriehoek genoemd. Als één van deze 3 elementen wegvalt dan zal het vuur uitgaan. De 3 elementen zijn:

  • brandstof
  • zuurstof 
  • temperatuur

Vuur heeft brandstof nodig om te gebruiken. De zuurstof is nodig om met de brandbare gassen die ontstaan te kunnen binden en voldoende temperatuur is nodig om de brandstof te kunnen verbranden.

Nu weten we in het voorbeeld van de Looflighter de 3 elementen mooi samen te voegen. De brandstof is het houtskool, de temperatuur is de hete lucht die uit de Looflighter komt en de zuurstof is de aangevoerde (hete) lucht. Op deze manier krijg je dus vuur. 

Eén van de meest gemaakte fouten is dat er te weinig zuurstof bij de vuurbron komt. Dan heb je uiteindelijk het houtskool of briketten aan maar dan doven ze uiteindelijk vanzelf weer. Of je krijgt je houtskool niet heet genoeg. Ook dit heeft te maken met te weinig aanvoer van zuurstof.

Kijk of je dan aan de onderzijde van de BBQ de klepjes of schuifjes voldoende open hebt gezet.

BBQ workshop

Begin jij net met bbq'en of ben je al een gevorderde pitmaster? Voor beide hebben wij hele gave bbq workshops. Bekijk ze hier en boek snel jouw bbq workshop.

Deel dit bericht:

Gerelateerde Berichten