De Librije met Jonnie Boer & Nelson Tanate

Tijdens het maken van ons kookboek hebben wij de eer gehad samen te werken met in mijn ogen de beste Chef van Nederland, een ongekend talent wellicht een Max Verstappen van de Culinaire wereld of zoals hij zelf wel hoopte denk ik de Johan Cruijff van de culianire wereld. Een eigen stijl, een bizar goede smaak, een gave om te koken op een niveau dat we in Nederland nog eerder gezien hadden. Jonnie Boer heeft Nederland culinair op de kaart gezet. Daarnaast vind ik het zelf heel bijzonder dat hij zijn kennis en ervaring deelt op een manier die vele niet van hem kennen, het is niet voor niets dat er zoveel goede Chefs en Sterren Chefs onder zijn hoede hebben gewerkt denk aan Sidney Schutte, Jan Smink, Jeroen en Sanne Achtien ( Inter Scaldes ), Robin van de Bunt ( Restaurant de Leuf ) en in het bijzonder Nelson Tanate. Nelson heb ik leren kennen tijdens het maken van ons kookboek SICQ. Net als Jonnie is Nelson een coach, een mentor, een teamplayer en wat zij beide nooit doen, stem verheffen of schelden. Zij leiden de keuken strak, met respect voor het gerecht en elkaar.

Ook voor ons kwam het verlies van Jonnie Boer in april 2025 als een complete verrassing, ik was met mijn gezin op vakantie in Duitsland om naar Phantasialand te gaan. Wij sliepen in een mooi hotel in Konigwinter ( Steigenberger ). Achteraf een bijzonder hotel omdat mijn Formule 1 held Michael Schumacher hier getrouwd bleek te zijn. Van Schumacher verzamel ik al jaren memorabillia, zoals stuurtjes, helmen, handschoen, kleding en unieke stukken. Terug naar het bericht, Jonnie Boer is overleden, mijn vrouw merkte iets aan mij, maar ik kon het nog niet vertellen, zeggen of eigenlijk geen idee ik was geblokkeerd. Ineens merkte ik dat ik Jonnie Boer als een held zag, iemand die mij inspireerde en ineens was mijn kookboek nog bijzonderder. Samen met Nelson Tanate hebben zij meegewerkt aan mijn grote droom, iets tastbaars dat ik zou achterlaten als ik dood zou gaan. En eigenlijk had ik al dood moeten zijn. Mijn diagnose is erger dan uitgezaaide longkanker, mijn droom een kookboek met mijn helden en mijn mijn grootste held. Nee niet Jonnie Boer maar mijn zoon.

Samen met Nelson Tanate en Jonnie Boer hebben wij een mooi deel van ons boek geschreven maar nu bleek dat ook het laatste hoofdstuk samen te zijn. Tot op de dag van vandaag denken wij aan Jonnie Boer met elk boek dat wij op de post doen, elke keer dat ik spreek op events over mijn ziekte, mijn kookboek en hoe je leeft met progressieve ongeneeslijke dodelijke ziektes.

Een paar weken geleden was ik op een event van Gault Millau, ik kwam binnen en zag Nelson Tanate druk bezig met het koken van culinaire hoogstandjes met zijn team. Het was recent dat hij in Italie 3 messen heeft ontvangen. Een onderscheiding die gegeven wordt door Chefs die ook bij de beste 100 van de wereld horen. En jawel Nelson Tanate krijgt de hoogste onderscheiding voor zijn werk met Jonnie Boer en bij de Librije in Zwolle. Iets wat hij zelf ook niet zag aankomen trouwens, hij vertelde mij dat hij bij 2 messen dacht dit wordt niets meer we gaan een borrel pakken 🙂

Maar hij is nu 1 van de beste Chefs van de wereld, maar heel eerlijk dat was hij al jaren als Chef Kok van dee librije naast Jonnie Boer moet ik zeggen.

Toen Nelson Tanate klaar was ging ik even naar hem toe om hem face to face te feliciteren met zijn unieke prestatie want naast Jonnie is hij de tweede Chef met 3 messen op zijn koksbuis. Let op de Chefs met 2 messen zijn niet de minste hoor, Soenil Bahadoer en bijvoorbeeld Joris Bijdendijk. Na een dikke knuffel hebben we even kort kunnen bijkletsen. Het afgelopen jaar was heel heftig, intens en heeft heel veel in een ander perspectief gezet. Want naast Jonnie Boer hebben we ook mogen samenwerken met mijn andere held Julius Jaspers die begin van 2025 getroffen werd door een herseninfarct, dankbaar dat hij er nog is maar ook hij heeft een strijd moeten leveren en leren leven met een heftige aandoening door dit infarct.

Ook in onze workshop eeren wij Jonnie Boer met een aantal gerechten die we omgebouwd hebben tot culinaire gerechten van open vuur en de Green Egg Kamado.

Note: als laatse note wil ik graag toevoegen dat Nelson Tanate de 3 messen meer dan waard is, een waardige Chef is om de Librije door te zetten, de zoon van Jonnie Boer, Jimmie Boer klaar te stomen voor zijn volgende stap. Nelson is een integer, lief , zacht en zoals wij hem noemen Humble. Daarnaast vol passie, overgave, inzet, drive om iedere dag er nog meer uit te halen dan dat er in zat. Nelson Goodluck! See you soon 🙂

Deel dit bericht:

Gerelateerde Berichten