Cave men-style: Tomahawk – BBQ Recepten

Als het op grillen aankomt, is er niets indrukwekkender dan een tomahawk steak. Dit machtige stuk vlees maakt iedere keer weer indruk maken op elke gast en wij gaan jou het bbq-recept leren hoe je de tomahawk kan..

Als het op grillen aankomt, is er niets indrukwekkender dan een tomahawk steak. Dit machtige stuk vlees maakt iedere keer weer indruk maken op elke gast en wij gaan jou het bbq-recept leren hoe je de tomahawk kan bereiden. Sterker nog, wij gaan dit bbq-recept bereiden op een open vuur oftewel cave men-style! Laten direct beginnen met de ingrediënten van de Smokey Basterds tomahawk.

Ingrediënten – Tomahawk

We hebben de volgende ingrediënten nodig om deze barbecue klassieker te bereiden:

🔥 Een tomahawk á 1200 tot 1400 gram

🔥 Een barbecue met genoeg ruimte en werkt met kolen

🔥 Een zak met een harder houtskool soort, zoals Marabu

🔥 Vleesthermometer

🔥 Gekneusde peper en zeezout

Zijn dat alle ingrediënten? Dat is correct, want voor de tomahawk is vooral de voorbereiding en de focus tijdens de bereiding het belangrijkst. Snel door naar het tomahawk bbq-recept.

Tomahawk bbq-recept

  1. Steek de barbecue aan

Gooi de harde houtskool in de barbecue en steek deze aan. Zoals aangegeven bij de ingrediënten raden wij een houtskool soort als Marabu aan. Wij gaan namelijk de tomahawk direct op de kolen plaatsen en je wilt niet dat deze wegsmelten onder je vlees. Zorg dat de kolen roodgloeiend zijn en dat er genoeg ruimte is op de kolen om het vlees op zowel op de boven- en onderkant als de zijkanten te garen is. We draaien en garen de tomahawk per kant één keer, dus voldoende ruimte hiervoor is handig.

2. Leg de tomahawk op de kolen

Het zal in het begin misschien iets ongemakkelijk aanvoelen, maar we gaan de tomahawk niet op een grill plaatsen. Nee, deze tomahawk komt voor dit bbq-recept direct op de kolen te liggen. Zijn de kolen inmiddels rood geworden? Blaas dan het as van de kolen en leg je tomahawk op de kolen. Laat de tomahawk op de kolen liggen, totdat je merkt dat deze niet meer plakt aan de kolen. Pas dan kan je de tomahawk rond draaien. Wanneer dit gebeurd, draai de tomahawk naar de volgende kant, maar hou deze op dezelfde plek. Pak je bbq-thermometer erbij en gaar de tomahawk tot deze een interne hitte van 46 graden heeft bereikt. Laat daarom niet op tijd, maar op de temperatuur en/of het buitenkant van het vlees zelf.

3. Rusten van het vlees

Is elke kant goed gegaard, is de tomahawk van binnen 46 graden en heb je een prachtige korst rondom je tomahawk gekregen? Dan is het tijd om de tomahawk van de barbeque af te halen. Laat het vlees vervolgens rusten op een plank (liever te lang dan te kort), zodat de tomahawk op 'adem kan komen'. Bestrooi tot slot met het zeezout en gekneusde peper.

Zo, als een ware cave men heb jij nu jouw tomahawk bereid. Geniet ervan! 

Ook nog een ander bbq-recept uitproberen? Bekijk dan ons barbecue recept over buikspek in stout bier.

Liever minder 'cave men-achtig' je Tomahawk bereiden? Bekijk dan de onderstaande video:

Algemene vragen over Tomahawk

Dat wij fan zijn van de tomahawk spreekt voor zich, maar roept dit machtige stuk vlees nog vaak vragen op. Daarom hebben wij de meest voorkomende vragen rondom de tomahawk op een rij'tje gezet. Mocht jij nog een andere vragen hebben, schroom niet om contact met ons op te nemen hierover. Dit kan door simpelweg een berichtje te sturen naar onze Smokey Basterds-Instagram account.

Wat is een Tomahawk steak?

De tomahawk steak is een ribeye met bot. Dit betekent dat het vlees met een strook aan het bot vastzit.  Ideaal als je voor een vetter stuk vlees houdt. Omdat het vlees aan het bot nog vastzit, geeft dit de tomahawk zijn typische vorm. Wist je trouwens al dat de tomahawk ook wel de cowboysteak wordt genoemd?

Is Tomahawk hetzelfde als ribeye?

De tomahawk en de ribeye zijn eigenlijk hetzelfde stuk vlees. Het enige verschil is dat de ribeye van het bot is gesneden, terwijl bij de tomahawk de reep vlees nog aan het bot vastzit.

Hoeveel kost een Tomahawk?

De prijs van een tomahawk kan enorm variëren. Dat komt omdat de kostprijs van vlees voortdurend verandert en er ook wordt gekeken naar kwaliteit. Zo kost een tomahawk in de supermarkt tussen de €20 en €35 per kilo, maar zoals we zeiden verschilt de kwaliteit aanzienlijk. Daar durven wij onze handen niet voor in het vuur te steken.

Op SmokeyBasterds.nl verkopen wij ook verse tomahawks, die je simpel en snel thuis kan laten afleveren. Bekijk hier onze tomahawk. Klik hier voor de Smokey Basterds Tomahawk.

Hoe snij je een Tomahawk?

De tomahawk is eigenlijk heel gemakkelijk zelf te snijden. Volg hieronder ons stappenplan:

1. Laat de tomahawk eerst op kamertemperatuur komen;

2. Leg de tomahawk op een snijplank met de botkant naar boven 

3. Gebruik een scherp mes om aan beide kanten langs het bot te snijden 

4. Verwijder het bot

5. Tenslotte snij je de tomahawk in stukken van de gewenste dikte

Zoals je ziet, is het eigenlijk niet zo moeilijk om zelf een tomahawk te snijden. Maar als je twijfelt, aarzel dan niet om onze hulp in te schakelen door contact op te nemen.

Deel dit bericht:

Gerelateerde Berichten