BBQ en gezonde marinades: Voeg smaak toe zonder extra calorieën

Bij het plannen van een barbecue is het gebruikelijk om je zorgen te maken over het toevoegen van extra calorieën aan je maaltijd. Gelukkig hoef je niet afstand te doen van smaakvolle marinades om gezond te eten...

Bij het plannen van een barbecue is het gebruikelijk om je zorgen te maken over het toevoegen van extra calorieën aan je maaltijd. Gelukkig hoef je niet afstand te doen van smaakvolle marinades om gezond te eten. In dit artikel zullen we bespreken hoe je BBQ-marinades kunt maken die vol van smaak zijn, zonder dat ze extra calorieën bevatten.

Wat zijn BBQ-marinades?

BBQ-marinades zijn smaakvolle mengsels van kruiden, specerijen en andere ingrediënten die worden gebruikt om vlees, vis of groenten te marineren voordat ze op de grill worden gelegd. Ze voegen niet alleen smaak toe, maar helpen ook bij het mals maken en het behouden van de sappigheid van het voedsel.

De voordelen van gezonde marinades

Gezonde marinades bieden verschillende voordelen. Ze bevatten meestal minder vet, minder suiker en minder calorieën dan traditionele marinades. Bovendien kunnen ze het risico op schadelijke stoffen, zoals kankerverwekkende stoffen die kunnen ontstaan bij het grillen, verminderen. Door gebruik te maken van gezonde marinades kun je dus genieten van smaakvol voedsel zonder schuldgevoel.

BBQ Marinades

Vervangen van ongezonde ingrediënten

Een belangrijke stap bij het maken van gezonde marinades is het vervangen van ongezonde ingrediënten. Traditionele marinades bevatten vaak veel suiker, zout en oliën die bijdragen aan extra calorieën. Door deze ingrediënten te vervangen door gezondere alternatieven zoals verse kruiden, specerijen, citrussappen en yoghurt, kun je de smaak behouden zonder de extra calorieën.

Gezonde BBQ-marinades met kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen zijn de sleutel tot het creëren van gezonde BBQ-marinades. Ze voegen smaak toe zonder extra calorieën en bevatten vaak ook gezondheidsvoordelen. Voorbeelden van gezonde kruiden en specerijen zijn knoflook, gember, kurkuma, oregano, basilicum, komijn en paprika. Door verschillende combinaties van kruiden en specerijen te gebruiken, kun je een breed scala aan smaken creëren.

Variëteit aan gezonde smaken

Met gezonde marinades kun je experimenteren met een verscheidenheid aan smaken. Je kunt kiezen voor pittige marinades met hete pepers, zoete marinades met honing en citrussappen, of hartige marinades met knoflook en ui. Door te variëren met smaken kun je je gerechten aanpassen aan je persoonlijke voorkeur en die van je gasten.

Tips voor het marineren van vlees

Bij het marineren van vlees is het belangrijk om een aantal tips in gedachten te houden. Allereerst is het raadzaam om het vlees lang genoeg te marineren, zodat de smaken goed kunnen doordringen. Dit kan variëren van enkele uren tot een hele nacht, afhankelijk van het type vlees. Ten tweede is het belangrijk om overtollige marinade af te vegen voordat je het vlees op de grill legt, om te voorkomen dat de marinade verbrandt.

BBQ-marinades voor vegetarische opties

Ook voor vegetarische opties zijn er tal van mogelijkheden voor BBQ-marinades. Groenten zoals paprika, courgette, aubergine en champignons kunnen gemarineerd worden met gezonde mengsels van kruiden en specerijen. Daarna kunnen ze gegrild worden voor een heerlijke vegetarische barbecue-ervaring.

BBQ Marinades

Recepten voor gezonde BBQ-marinades

Hier zijn enkele recepten voor gezonde BBQ-marinades:

Honing Mosterd Marinade

 • 2 eetlepels Dijon mosterd
 • 1 eetlepel honing
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • Sap van 1 citroen
 • Zout en peper naar smaak

Citroen-Knoflook Marinade

 • Sap van 2 citroenen
 • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Verse kruiden zoals tijm, rozemarijn en peterselie, fijngehakt
 • Zout en peper naar smaak

Aziatische Sesam Marinade

 • 2 eetlepels sojasaus
 • 1 eetlepel sesamolie
 • 1 eetlepel honing
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 theelepel gember, geraspt

Bijgerechten om te combineren met marinades

Bij het serveren van BBQ-marinades kunnen verschillende bijgerechten worden gecombineerd om een smakelijke maaltijd te creëren. Enkele suggesties zijn gegrilde groenten, salades, vers fruit en zelfgemaakte dipsausjes. Deze bijgerechten voegen variatie en extra voedingsstoffen toe aan je maaltijd.

Gezonde opties voor het grillen van groenten

Naast het marineren van vlees, is het grillen van groenten een geweldige manier om gezonde en smaakvolle gerechten te bereiden. Groenten zoals courgette, paprika, ui, champignons en maïs kunnen direct op de grill worden gelegd en gemarineerd met heerlijke kruidenmengsels. Dit voegt smaak en voedingswaarde toe aan je barbecue.

Conclusie

Met gezonde marinades kun je smaakvolle BBQ-gerechten bereiden zonder extra calorieën. Door het vervangen van ongezonde ingrediënten en het gebruik van kruiden en specerijen kun je genieten van een gezonde en heerlijke maaltijd. Vergeet niet te experimenteren met verschillende smaken en het toevoegen van bijgerechten om je barbecue-ervaring compleet te maken.

Veelgestelde vragen (FAQ's)

Wat is het voordeel van gezonde marinades?

Gezonde marinades bevatten minder vet, suiker en calorieën, en verminderen het risico op schadelijke stoffen bij het grillen.

Welke kruiden en specerijen zijn geschikt voor BBQ-marinades?

Kruiden zoals knoflook, gember, kurkuma, oregano, basilicum, komijn en paprika zijn geschikt voor gezonde marinades.

Hoe lang moet vlees gemarineerd worden?

De marinetijd varieert, maar enkele uren tot een hele nacht is vaak voldoende.

Welke bijgerechten passen goed bij BBQ-marinades?

Bijgerechten zoals gegrilde groenten, salades, vers fruit en dipsausjes passen goed bij BBQ-marinades.

Welke groenten zijn geschikt voor grillen op de barbecue?

Groenten zoals courgette, paprika, ui, champignons en maïs kunnen rechtstreeks op de grill worden gelegd voor een heerlijke smaak.

Deel dit bericht:

Gerelateerde Berichten