
Wat is Labneh?
Labneh is een veel gebruikt product in het Midden-Oosten, het is eigenlijk een soort Hang-Op zoals wij deze in Nederland kennen. Gemaakt van het liefst geitenyoghurt of schapenyoghurt. Youghurt van de Nederlandse koe kan natuurlijk ook. Labneh is in sommige specialiteiten supermarkten te koop. Maar is ook heel eenvoudig om zelf te maken. Belangrijk is wel dat je niet voor Griekse of Turkse yoghurt gaat. Dit geeft niet de juiste smaak, als je het recept volgt lijkt Labneh meer op een soort van roomkaas.
Hoe maak je Labneh?
Dit is heel eenvoudig je legt de schapenyoghurt of de geitenyoghurt op een zeef met een kaasdoek op de zeef en daar leg je de yoghurt op. Het vocht kan langzaam uit de yoghurt druppelen. Een kaasdoek lijkt op een theedoek maar heeft een grovere structuur en een meer open structuur dan een theedoek. Tijd doet de rest, dus maak dit het liefst 2 dagen van te voren dan kan de yoghurt goed uitlekken.
Schoonmaken van een passeerdoek of kaasdoek.
Het is heel belagrijk dat je dit niet met zeep doet of in de wasmachine. De smaak van zeep komt anders aan jouw product te zitten zoals in dit gevald de Labneh. Na gebruik speol je de doek goed uit onder de warme kraan. Wring deze goed uit en herhaal dit een aantal maal. Daarna kook de passeerdoek of de kaasdoek uit. Dit doe je door een pan op het vuur te zetten met water, doe de doek erin en kook dit 10 minuten goed uit. Laat afkoelen en wring de doek goed uit. Laat deze nu gewoon aan de waslijn of over de verwarming drogen. De kaasdoek is nu klaar voor het volgde gebruik.
Verse knoflook olie
Deze kun je heel gemakkelijk zelf maken maar maak er niet teveel van want je kan dit niet heel lang bewaren. Botulisme is na 4 dagen in extreme gevallen mogelijk. Dus meng een olijfolie met verse knoflook tenen en gebruik de staafmixer om dit goed te mengen en fijn te hakken met elkaar. Je wilt namelijk geen grote stukken knoflook op jow Pinsa hebben. De sterkte bepaal je aan het aantal knoflooktenen. Houd hierbij wel rekening dat knoflook zijn smaak blijft afgeven dus de smaakt trekt nogal door in de olie. Wees met de hoeveelheid teentjes wat voorzichtig, toevoegen kan altijd, eruithalen wordt lastiger. Wanneer je de knoflookolie klaar hebt kun je deze in de koelkast maximaal 4 dagen bewaren.
Nu kunnen wij de Labneh verder bereiden
Maak de labneh een beetje op smaak met zeezout. Smeer het daarna mooi uit over een diep bord. Nu bestrooien wij er wat Za’atar overheen, besprenkelen het met onze eigen gemaakte knoflook olijfolie en doen er de granaatappelmelasse overheen. De Labneh is klaar voor de Pinsa.
Wat is Za’atar?
Za’atar is een kruidenmix uit het Midden Oosten, er zijn meer
dere variaties verkrijgbaar maar 1 van de oudste recepten bevat: wilde oregano, sumak, sesamzaad en zout. Tegenwoordig zie je ook mixen met basilicum, komijn of tijm. Het is een rijke smaak en door de simpelheid geeft deze mix aan bijvoorbeeld onze Labneh een mooie diepgang in het gerecht. Wil je het mengsel zelf maken dat kan natuurlijk ook, al is wilde oregano lastig verkrijgbaar, maar de wilde oregano lijkt zoals je wel zou denken niet op de normale oregano maar meer op Marjolein
Bestel hier direct jouw Arabische kruidenmix Za’atar : www.smokeybasterds.nl/zaatar-zaatar-arabische-kruidenmix-240-gram
Bereiding Pinsa van Sam Sam
De pinsa is super makkelijk te bereiden, smeer als eerste de Pinsa in met de huisgemaakte knoflook olijfolie, doe er daarna een klein beetje geschaafd zeezout over van Maldon. Grill daarna de Pinsa om en om totdat deze mooi goud bruin is en krokant. Zo blijft de Pinsa van binnen juist heel zacht. Als de Pinsa klaar is snijd deze in mooie plakken en serveer deze met onze eigen gemaakte Labneh
Wat is Pinsa
Pinsa ook in de Italiaanse keuken de Pinsa Romana genoemd is een deegproduct dat tussen pizzadeeg en focaccia in zit. Het wordt gemaakt van rijst en tarwebloem en daar wordt zuurdesem aan toegevoegd. Wat de Pinsa uniek maakt is dat het veel expertise vraagt in het kneden, op moment zijn er geen kneedmachines die dit kunnen en wordt de Pinsa dus nog met de hand gemaakt. Daarnaast komt de luchtigheid door de enorme rijstijd die het deeg nodig heeft.
Pinsa van Sam Sam, waar gebruik je deze voor?
De Pinsa Romana bestellen wij bij Sam Sam via onze leverancier Visco uit Urk. In de supermarkten is de Pinsa tegenwoordig ook goed verkrijgbaar. Waar gebruik je de Pinsa Romana voor? Dit kan voor alles, je kan er prima pizza van maken, de bodem blijft lang luchtig en krokant. Daarnaast is de pizza ook in 5 minuten klaar. Maak een lekkere topping en bak deze af in de oven of op de barbecue. Maar je kan ze dus zoals wij doen gebruiken ter vervanging van brood vooraf gaande aan het diner. Maak er lunchbroodjes van, tosti’s en noem maar op. Zeker de moeite waard de Pinsa Romana te ontdekken.
Wat is granaatappel melasse
Melasse staat eigenlijk voor stroopachtig, dit krijg je door bijvoorbeeld granaatappelsap in te koken, daarmee reduceren de smaken omdat het steeds meer concentreert. Inkoken betekent het vocht laten verdampen, waardoor de smaken voller en intenser worden. Granaatappelmelasse lijkt eigenlijk best wel wat op appelstroop of acetobalsamico stroop. De smaak van de granaatappel melasse is fris zurig, rijk en zoet. Het is een favoriet ingredient uit de Midden Oosterse keuken en wordt in veel Arabische gerechten gebruikt. Je kan granaatappel melasse gebruiken in dressing voor salades, maar ook in marinades voor vlees, in sauzen en natuurlijk in de heerlijke Arabische stoofschotels.
Bestel hier de granaatappelmelasse : www.smokeybasterds.nl/granaatappelmelasse


