Tomahawk steak bbq

De tomahawk steak is ideaal voor de echte bbq liefhebbers. Het stuk vlees is behoorlijk groot en ziet er ook heerlijk uit. Door het grote stuk bot wat er bij zit zorgt dit echt voor de ultieme bbq ervaring, die jij..

De tomahawk steak is ideaal voor de echte bbq liefhebbers. Het stuk vlees is behoorlijk groot en ziet er ook heerlijk uit. Door het grote stuk bot wat er bij zit zorgt dit echt voor de ultieme bbq ervaring, die jij als bbq liefhebber echt niet mag missen.


Tomahawk steak bereiden

Het bereiden van de perfecte Tomahawk steak is belangrijk. Gezien dit lekkere stuk vlees niet veel meer nodig heeft dan alleen wat peper en zout, komt er toch meer bij kijken dan dat de meeste mensen denken. De echte kracht van het bereiden in de tomahawk zit hem in het juist bereiden op de bbq

De tomahawk steak heeft al behoorlijk veel smaak in zich zitten, probeer dan ook tijdens het bereiden geen kruiden te gebruiken met rub. Dit zorgt voor een overvloed aan smaak wat je juist wilt voorkomen, de echte smaak van het heerlijke stuk vlees gaat er op die manier dan vanaf. 

Wanneer je de tomahawk bereid hebt is het tijd voor het echte werk, het serveren. Op het moment dat dit lekkere stuk vlees op de tafel komt is het feest voor iedereen, zeker als het goed gelukt is. Dit gerecht kan je heerlijk combineren met diverse bijgerechten om het sfeervoller te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lekkere aardappels met gegrilde champignons. 

Voorbereiding

De voorbereiding is opgedeeld in drie verschillende stappen die wij voor jullie gemaakt hebben.

Stap 1: Haal de tomahawk minimaal een uurtje van te voren uit de koeling en laat deze op kamertemperatuur komen. Zeker bij een groot en dik stuk vlees is dit belangrijk, om dit van te voren te doen, bij een kleiner stuk vlees wat niet zo dik is kan je hem ook rechtstreeks vanaf de vriezer op de bbq doen. Hier heb je wel een andere methode voor nodig dan die wij met jou gaan doornemen. 

Stap 2: Na ongeveer twintig tot dertig minuten is het tijd om beide kanten van het stuk vlees goed te bestrooien met zout. Doe dit op tijd van tevoren zodat het zout goed kan intrekken in het stuk vlees.

Stap 3: Deze stap verschilt per persoon maar wat wij vaak doen met het bereiden van de tomahawk is een ongeveer anderhalf handje vol met Whiskey snippers op de kolen gooien, hierdoor gaat het goed roken en kan deze rook intrekken in het vlees als je dit erop legt. 

De tomahawk steak bereiden

De tomahawk steak bereiden wij door middel van 9 verschillende stappen. Volg deze stappen ook een voor een om te zorgen dat aan het einde, jij het perfecte stuk vlees op tafel kan serveren.


1. Zorg dat de barbecue aan staat en creëer een directe en indirecte zone. De directe zone zorgt ervoor dat de hittebron direct onder het stuk vlees zit. Het resultaat hiervan is dat de barbecue sneller hoge temperaturen bereikt terwijl dit bij de indirecte het tegenovergestelde is. Zorg ervoor dat de barbecue een temperatuur bereikt tussen de 150 en 160 graden. 

2. Leg de tomahawk nu op de gedeelte wat indirect is, en voeg aan de tomahawk een kerntemperatuurmeter. 

3. Voeg bij de kolen nu een handje rookhout toe, de rook die hierdoor vrijkomt trekt in het vlees en geeft hierdoor een betere smaak. Doe daarna de deksel op de barbecue en hou deze er net zolang op tot de kerntemperatuur van het vlees 30 graden is. 

4. Als de 30 graden bereikt zijn draai je het stuk vlees om en laat je deze garen tot een kerntemperatuur van 50 graden. Doordat je dit doet zorg je voor een gelijke garing van je tomahawk maar vergeet niet ook hierbij de deksel van je barbecue erop te doen.

5. Wikkel je tomahawk in een stuk aluminiumfolie en laat hem even rusten. Dit doe je, omdat het vocht van het vlees van binnen naar de buitenkant gaat en op deze manier komt het weer terug in de kern.

6. Stook je barbecue even opnieuw goed heet, dit is belangrijke zodat je het vlees mooi kunt grillen

7. Nadat de barbecue heet genoeg is kan je de tomahawk op het directe gedeelte leggen van de barbecue. Doe dit niet te lang, het liefst maar een klein minuutje, maar dit is ook afhankelijk van hoe heet je kolen zijn.

8. Nadat je deze zijde van het vlees hebt gegrild, doe je hetzelfde maar dan voor de andere zijde van het stuk vlees. 

9. Nu zijn we aangekomen bij de laatste stap, dat is het vlees van de barbecue halen en opnieuw laten rusten. Belangrijk is om dit te doen voor ongeveer tien minuten, zodat de sappen van het vlees weer opnieuw in de kern terecht kunnen komen. Daarna kan je het vlees snijden en serveren op tafel.

Hoelang moet een tomahawk steak op de barbecue

Schrik niet van de tijd die je nodig hebt om dit stukje vlees te serveren, het kost namelijk 2 uur en 30 minuten. Hierbij zit de voorbereiding al inbegrepen. We gaan er ongeveer van uit dat de voorbereiding één uurtje in beslag neemt en de bereiding anderhalf uur. Samen komen we dan uit op 2,5 uur. 


Deel dit bericht:

Gerelateerde Berichten